Eerste jaar A

Eerste jaar A

 

In het eerste leerjaar A krijg je bij ons, naast de 27 uur algemene vorming, ook 5 uur de tijd om te verkennen en te versterken. Dit gebeurt aan de hand van wegwijzers.

Je kan kiezen voor 2 wegwijzers van 3 uur per week. Het doel van de wegwijzers is om in het eerste leerjaar je interesses te ontdekken, zodat je een goede keuze kan maken uit één van de basisopties in het 2de jaar of kunt kiezen voor een geschikte studierichting in de 2de graad. Je proeft als het ware al eens of een bepaalde richting je zou liggen of niet. Dit maakt onze school zo uniek! De wegwijzers bestaan steeds uit twee luikjes die perfect op elkaar inspelen.

Het doel van de wegwijzers is om in het eerste jaar je interesses te ontdekken om dan een goede keuze te maken voor een basisoptie in het tweede jaar: Voeding en Horeca of STEM-wetenschappen of Maatschappij en Welzijn.

Algemene vorming
1A
2A
Aardrijkskunde
2
1
Beeld
1
1
Digitale vorming
1
1
Engels
1
2
Frans
3
3
Geschiedenis
1
2
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Mens en samenleving
1
Muziek
1
1
Natuurwetenschappen
2
1
Nederlands
5
5
Techniek
2
1
Wiskunde
5
5
Totaal
29u
27u
Keuze
1A
Wegwijzers
2A
Basisopties
Maatschappij en welzijn
Maatschappij en Welzijn
STEM-wetenschappen
STEM-wetenschappen
Voeding en horeca
Voeding en Horeca
Toerisme
Totaal
3u
5u

Welke wegwijzers kan je volgen?

Maatschappij en welzijn

Ben jij een creatieve leerling met een warm hart voor mensen? Wat is jouw rol en die van anderen in de maatschappij? Leer jezelf beter kennen en ervaar de mogelijkheden van sociale vaardigheden. Kies voor de wegwijzer ‘maatschappij en welzijn’!

Borrelen er bij jou soms te gekke ideeën op? Steek je met plezier je handen uit de mouwen om aan de slag te gaan met kleuren en klanken? Dan ben jij de creatieve duizendpoot die we zoeken! Kom naar het ‘creatief atelier’ en ontdek de geheimen van beeld, muziek en woord. Leef je uit met andere creatievelingen, geef jouw ideeën vorm en beleef je fantasie.

Voeding en horeca 

Braden, bakken, pocheren … maken na het volgen van de wegwijzer deel uit van je dagelijkse woordenschat. Je hebt interesse in gezonde, eerlijke en duurzame voeding en je durft wel al eens een hapje koken. Je geniet van gezellig tafelen en vindt het fijn om sfeer te creëren.

In deze wegwijzer mag je verschillende kooktechnieken uitproberen en sta je ook stil bij de ‘wetenschap’ achter bepaalde voedingstechnieken. Kortom, misschien komt na het volgen van deze workshop een kleine kok in jou naar boven.

Toerisme

Tijdens deze wegwijzer trek je er op uit in de mooie Vlaamse Ardennen op zoek naar toeristische en recreatieve plekjes. Ook het klimaatverhaal, waarin jongeren het recht op een betere en mooiere wereld opeisen, betrekken we in deze toeristische exploratie. Altijd al je droomvakantie willen organiseren? Met de opgedane kennis kan je alvast aan de slag.

Het belang van communicatie is in de 21ste eeuw niet meer weg te denken. Hoe gaan we om met de veelheid aan info die ons dagelijks aan een sneltempo wordt aangereikt? In de wegwijzer communicatietechnieken leggen we via simulaties de basis voor duurzaam en verbindend communiceren. Je leert er de juiste basisvaardigheden om de richting toerisme én alle mensgerichte opleidingen aan te vatten.

STEM-wetenschappen

Ben je gefascineerd door wetenschappen?
Experimenteren en technologie vind je boeiend? Je kan probleemoplossend denken, bent een doorzetter en steekt graag de handen uit de mouwen? Dan zit je bij deze wegwijzer goed.

We werken projecten uit waarbij wetenschap, technologie en wiskunde met elkaar verweven zijn. In deze wegwijzer komt de onderzoeker in jou naar boven. In het uur rekentechnieken wordt er enerzijds nauw samengewerkt met STEM, maar anderzijds gaan we verschillende uitdagingen aan om wiskunde eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Ongekende weetjes, nog te kraken codes, ruimtefiguren die vragen om binnenstebuiten gekeerd te worden en zo veel meer met telkens het verwerven van nieuwe inzichten als doel. Ga jij mee op ontdekkingsreis?