Eerste jaar B

Welkom op de B-planet!

Eerste jaar B

 

In het 1ste jaar B krijg je naast de 27 u algemene vorming ook 5 u de kans om te  verkennen/versterken.
Deze 5 u worden opgenomen in een gepersonaliseerd leertraject.  Via projecten zal het mogelijk zijn om kennis te maken met de basisopties in het 2de jaar.
In de B-stroom vinden we vooral de handige creatieveling terug. De leerstof uit het lager wordt herhaald en je krijgt les op een aangepast tempo. Je leert vooral door te doen.

Algemene vorming
1B
2B
Beeld
2
1
Engels
1
1
Frans
2
2
Godsdienst
2
2
Leer- en leefsleutels
2
1
Lichamelijke opvoeding
2
2
Maatschappelijke vorming (MAVO)
2
2
Muziek
1
Natuurwetenschappen
2
1
Nederlands
4
4
Techniek
2
2
Projectwerking
6
Wiskunde
4
4
Basisopties
2B
Maatschappij en welzijn
10
Voeding en horeca
10
Totaal
32u
32u

‘B-Planet’ staat voor een leer- en leefomgeving voor bezige bijtjes in de B-stroom.

KLAS-STRUCTUUR

De B-Planet beoogt een bezige bedrijvigheid waar elk kind tot zijn recht kan komen en er in ‘begeleide vrijheid’ kan leren op maat.


Er zijn 2 klassen voorzien waarin leerlingen instructies krijgen en vervolgens zelfstandig op eigen tempo aan de slag kunnen gaan. Dit gebeurt onder begeleiding van een enthousiast team van leerkrachten die de leerlingen coachen zodat elk talent tot volle bloei kan komen.


Enkele vakken worden dan ook in clusters gegeven. Op elk moment kan de leerling beroep doen op een leerkracht die hem/haar verder door het leerproces heen helpt.


Leerlingen die beter functioneren in een prikkelvrije ruimte kunnen daar gebruik van maken in de ‘stille klas’ met mogelijkheid tot het werken aan de laptop en/of met de hoofdtelefoon.
Voor de leerling die graag helemaal individueel werkt is er ook ruimte voorzien in de leergang.

KLAS-CULTUUR

Net zoals het eraan toe gaat in een bijenkorf, willen we aan onze leerlingen leren dat er binnen een groepsgebeuren ook verantwoordelijkheden op te nemen zijn.

Het vervullen van klastaakjes, teamwork, leren omgaan met ieders eigenheid, aanleren van sociale vaardigheden, werken aan een uniek levensboek, het opstellen van klaswaarden en een klasmissie,…. zijn maar enkele aspecten die de sfeer in de groep bevorderen. 

Zo willen wij aan de ‘B’ een meerwaarde koppelen: de B-Planet is niet alleen een plaats, maar ook een ‘gebeuren’ waar kinderen kunnen thuis komen in een warm nest en waar ze zichzelf mogen leren zijn (Be(e) yourself) en zichzelf mogen leren worden (to Be(e)). 

De vele mooie momenten waar leerlingen en leerkrachten mogen genieten van geleverde prestaties (vb. projectdagen, praktijklessen,…)   smaken zoet als honing en worden regelmatig samen gevierd.