‘Lekker Oost-Vlaams’, een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen en de hotelschool Stella Matutina uit Michelbeke slaan de handen in elkaar. Samen maken ze de toekomstige koks warm voor de lokale producten. De leerlingen koken er met streekproducten en leren er over de achterliggende ambachten, productie en tradities. Jong geleerd, is oud gedaan.

Stella Matutina en EROV (Economische Raad voor Oost-Vlaanderen) ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst. De hotelschool zal in de leerplannen inhoudelijke sessies integreren over de Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducten. De leerlingen gaan ook intensief met de producten aan de slag. EROV zorgt voor inhoudelijke en praktische begeleiding. Als klap op de vuurpijl werd de hotelschool erkend en gehuldigd als ambassadeur van Lekker Oost-Vlaams. In de dagelijkse werking van de hotelschool zullen de streek- en hoeveproducten een voorname plaats krijgen. De promotie van Lekker Oost-Vlaamse producten staat voorop. Chocoladeneuzen uit Sint-Niklaas, pas de bleu uit Gent, of pompoen uit Sint-Lievens-Esse. Oost-Vlaanderen kent heel wat gastronomische topproducten.

“Door te koken met streek- en hoeveproducten brengen we jarenlange tradities en ambachten binnen de schoolmuren”, zegt algemeen directeur van Stella Matutina Katty Van de Steene. “Het biedt een interessante uitdaging aan onze leerlingen en leerkrachten. Bovendien leidt het tot heerlijke nieuwe creaties.”

“Ik leerde heel wat nieuwe producten uit de streek kennen, onder andere door de bezoeken bij de producent zelf”, zegt leerlinge Réka De Maeseneire uit het 7de jaar die samen met haar medestudenten van onder meer 5RK verschillende hapjes met streekproducten maakte. “Het was leuk om ermee aan de slag te gaan.”

Bekijk hieronder de video van EROV.

Bron: Het Nieuwsblad (Eric De Pessemier – 26 oktober 2021)