Het KMI meldde net dat deze dag hun archieven zal induiken als warmste 25ste februari sinds 1833. Voor de Ouderraad van Stella Matutina zal deze dag geboekstaafd staan als de eerste keer (sinds lange tijd) dat we een ouderinformatie-avond organiseren. Onder de ronkende titel “Sociale Media & Jongeren: Het Klikt!” probeerden we zoveel mogelijk ouders en opvoeders warm te lopen voor een thema waar we toch allen mee geconfronteerd worden: hoe gaan onze kinderen om met die sociale media? En, hoe gaan wij daarmee met hen om?

De avond kondigde zich evenwel wat lauwtjes aan: zó veel voorinschrijvingen hadden we nu ook niet mogen ontvangen. Was dit thema dan toch niet zo actueel? Weten al die andere ouders dan wél wat al die sociale media inhouden aan kansen en gevaren? Hoe ze er het met hun zonen en dochters over kunnen hebben?

Echter, net zoals het heerlijk lenteweertje ons landje is binnengevallen, zo kwamen de geïnteresseerden ook aan. Plots was het zaaltje, de Primavera (what’s in a name?), mooi gevuld en steeg de temperatuur gelijk.

Stefaan Lammertyn, de uitgenodigde media-goeroe, deed die temperatuur zelfs nóg met enkele graadjes stijgen door zijn begeesterende uiteenzetting. Een pikant plaatje en de vele grapjes tussendoor hebben daar zeker toe bij gedragen! De komende twee uur nam hij ons mee op een lentewandeling waarmee hij ons door het sociale medialandschap gidste. Hij leerde ons door de bos de bomen te zien. Hij toonde ons de ruime variëteit aan (sociale) media en hoe de verschillende omstaanders ermee omgaan (ouders, kinderen, scholen, …).

Maar, hij toonde ook dat die sociale media niet enkel kansen bieden. Elk medium houdt ook gevaren in voor de gebruikers, en daar moeten we ons als ouders ten volle van bewust zijn, als we onze kinderen loslaten in dat sociale speelveld. Wie zijn de ‘online’ vrienden van onze kinderen? Hoe gaan zij met elkaar om? Welke dingen sturen onze kinderen het wereldwijde net in? En: “What goes on the internet, stays on the internet!

Net zoals we onze zonen en dochters leerden spelen in de speeltuin om de hoek, moeten we als ouders ook trachten onze kinderen (weg)wijs te maken in de sociale speeltuin. Weet je nog hoe we ze eerst voorzichtig bij de hand namen langs de verschillende speeltoestellen; daarna keken we vanop een afstandje toe hoe ze het zelf deden (#trots!); en nu maken we afspraken waar ze heen gaan en hoe laat ze moeten terug zijn; en vragen we hen wat ze gedaan hebben, wat ze leuk of spannend vonden; …

Laat ons proberen om op eenzelfde manier onze kinderen met de sociale media te laten omgaan. Let’s Facebook it: we zouden Tik Tok zijn als we geen Snapchat of Tweet geven om Whatsapp onze jongens en meisjes Instagram de wereld in Messenger’en!

Tot slot wil ik niet gezegd hebben dat er enig oorzakelijk verband zou zijn tussen onze eerste ouderinformatie-avond en het warmterecord dat het KMI bevestigde. Anderzijds, er wordt wel nog meer ongein op het internet geplaatst. Voer hier misschien eens een degelijke fact-check op uit!

Wie geïnteresseerd is in de presentatie van Stefaan Lammertyn, en de QR-code niet kan scannen (zie foto), kan die via deze link vinden.