Tweede jaar A

Tweede jaar A

In het 2de leerjaar A bieden we voor alle leerlingen 25 uur algemene vorming, 5 uur basisopties en 2 uur differentiatie (verdieping/remediëring) aan.

Onze school biedt drie basisopties aan: Maatschappij en welzijn, STEM-wetenschappen en Voeding en horeca.

Maatschappij en welzijn (5u)

Voeding en horeca (5u)

STEM-wetenschappen (5u)

Algemene vorming
2A
Aardrijkskunde
1
Beeld
1
Digitale vorming
1
Engels
2
Frans
3
Geschiedenis
2
Godsdienst
2
Lichamelijke opvoeding
2
Mens en samenleving
Muziek
1
Natuurwetenschappen
1
Nederlands
5
Techniek
1
Wiskunde
5
Totaal
27u

Welke BASISOPTIES kan je volgen?

Maatschappij en welzijn

Je hebt interesse in wat gezonde levensstijl, voeding en puberteit doen met je lichaam en je wil dit ook vanuit het natuurwetenschappelijk standpunt bekijken. Je bent sociaal geëngageerd en zet wel graag een ecologische, duurzame activiteit op poten.

Je wil een persoonlijke en gezonde levensstijl ontwikkelen en hebt hierbij aandacht voor de relaties met anderen. Je vindt het boeiend om inzicht te krijgen in sociale en maatschappelijke vraagstukken. Je wil je communicatieve vaardigheden verder ontwikkelen en durft hierbij je eigen mening formuleren. Dan is de basisoptie Maatschappij en welzijn helemaal je ding.

De nadruk ligt op sociale, maatschappelijke en culturele vorming. In de basisoptie willen we jouw rol in relatie tot de samenleving verder laten verkennen. Afhankelijk van de keuzes die de leerkracht maakt, komen culturele vorming,  natuurwetenschappelijke of technische vorming aan bod. Doelstellingen vanuit het leerplan van de basisoptie kan je koppelen aan de leerplannen van beeld en muziek, natuurwetenschappen en techniek uit de algemene vorming.

Er zijn 4 verschillende interessegebieden:

Het domein maatschappij en welzijn

Lichaamszorg: het eigen lichaam en welbevinden

Lifestyle: interieur en sfeerschepping, vormgeving en mode

Voeding: gezonde maaltijden en samen maaltijd nemen

Voeding en horeca

Is het organiseren en plannen van activiteiten helemaal je ding? Gastvrijheid, bezoekers onthalen, gasten verwennen, een onvergetelijke belevenis creëren … spreken je aan? In voeding en horeca zet je de eerste stappen in de wereld van horeca, gastvrijheid en toerisme.

Naast je communicatieve en sociale vaardigheden komt in deze richting je interesse en passie voor voeding van pas. Je maakt hier kennis met zowel bakkerij, slagerij, restaurant als keuken.

Ook het reilen en zeilen in het restaurant én diverse logies komen reeds aan bod.

STEM-wetenschappen

Vind je techniek, natuurwetenschappen en wiskunde uitdagende en boeiende vakken, dan is deze basisoptie iets voor jou. Je bent nieuwsgierig van aard en gaat graag op zoek naar oplossingen voor bepaalde wetenschappelijke en wiskundige problemen.

Hierbij doorloop je een wetenschappelijk proces van onderzoeken, ontwerpen en realiseren. Je wil je verder onderdompelen in de wetenschappelijke wereld en droomt ervan om ingenieur, laborant of wetenschapper van morgen te worden.

In dit leerplan ligt de nadruk op de natuurwetenschappelijke, technische en wiskundige vorming. In de basisoptie kan dan ook verdergebouwd worden op de leerplannen natuurwetenschappen, techniek en wiskunde uit de algemene vorming.

In de basisoptie in het tweede leerjaar krijgen de leerlingen de kans om kennis te maken met een meer wiskundige benadering. De leerlingen leren bepaalde vaardigheden aan zoals onderzoeken, ontwerpen, modelleren, realiseren en probleemoplossend denken.